Rotterdamse Robot ingezet voor beveiliging parkeergarages

Iets groter dan een halve meter en met vrolijk knipperend lampje rijdt hij zijn proefrondes in de parkeergarages. Hij oogt als een vriendelijk filmpersonage. Maar
vergis je niet, deze kleine, wendbare robot zit vol met hightech apparatuur en software, zoals een 360˚- camera, thermische camera, laserscanner en ID-lezer. Hij surveilleert, detecteert en communiceert.

Sodexo en beveiligingsbedrijf Robot Security Systems (RSS) hebben de handen ineen geslagen en experimenteren sinds augustus met de inzet van een ingenieuze mobiele robot voor de beveiliging van parkeergarages.

“Technologie kan ons werk makkelijker, veiliger en efficiënter maken”, aldus Sepp Rickli, als Sodexo General Services Manager verbonden aan dit project. “De robot zal geen vervanger van de beveiliger zijn. Wel een behulpzame collega. De robot kan geïntegreerd worden in het bestaande beveiligingssysteem. Met zijn sensoren houdt hij alles in de omgeving in de gaten. In geval van indringers slaat hij direct alarm. De medewerker van de meldkamer besluit vervolgens welke actie nodig is. Ook kan de robot zijn bijdrage leveren op gebied van gastvrijheid; door mensen naar hun plek van bestemming te brengen bijvoorbeeld, vrije parkeerplaatsen te inventariseren of contact te zoeken met een menselijke collega. Wij zien talrijke mogelijkheden voor deze metalen werknemer.”

On-site en altijd alert

RSS ontwikkelde de robot samen met installatie-,
beveiligings- en ICT-bedrijven, kenniscentra en klanten. Edwin Lustig, CEO van RSS: “Hij is
voorgeprogrammeerd met onder meer een plattegrond, de locaties van de detectoren en het draaiboek van de beveiligers. Met behulp van zijn laserscanner maakt hij continu een digitale plattegrond van zijn omgeving, die hij naar de meldkamer stuurt. Met zijn intelligente thermische camera onderscheidt hij mensen. Ook objecten zoals auto’s neemt hij waar via de scanner en zijn 360˚-camera.”

Veelbelovend

De robot staat inmiddels genoteerd in de MKB Innovatie Top 100 en is winnaar van de SSA Award in de categorie Inbraak- en alarmeringssystemen. Deze prijs is eind september uitgeloofd tijdens de vakbeurs Safety & Security Amsterdam. Sepp Rickli: “De beveiligingsrobot biedt innovatieve en kostenbesparende mogelijkheden en onze eerste pilots op gebied van beveiliging zijn geslaagd. Ook de inzet van de robot als dienstverlener zien wij met interesse tegemoet. De samenwerking tussen mens en technologie is veelbelovend.”